Magunkról
Magunkról
Az összes lenyitása
Az összes bezárása
Ellenőrzés
Fogainkat félévente ajánlatos átvizsgáltatni, nagyobb szuvasodások elkerülés érdekében! Pácienseinket, kérésükre értesítjük ezen idő elteltével.
Barázdazárás
    
Mikor érdemes megfontolni a barázdazárást? A fogak rágófelszíni barázdái, gödröcskéi kedvező feltételt teremtenek a fogszuvasodás kialakulásának. A barázdazárással a fogak barázdáit és gödröcskéit elzárják a szájüregtől, azaz az eljárás a fogszuvasodás megelőzésére szolgál, a fog kímélését tartja szem előtt.
    
 
Fogkő eltávolítás
A fogkő nem csak esztétikailag zavaró, hanem súlyos fogágy-betegségek elindítója is lehet. Ha a fogkő nem kerül időben eltávolításra, akkor az íny idővel visszahúzódik, elsorvad, akár ép fogaink is kihullhatnak. A fogkő kezdetben világos, sárgás színű, és viszonylag puha, idővel barnássá válik, keménysége is fokozódik. A fogkő hajlamos a növekedésre, és - a lepedékkel ellentétben - már nem távolítható el a fogmosás során egyszerű fogkefével. Kialakulásában fontos szerepe van a hajlamnak, az örökletes tényezőknek és a dohányzásnak is. Van, akinél az eltávolítás után azonnal újraképződik, míg másoknál csak hosszú idő után jön létre.
A fogkő-eltávolítás nálunk piezoelektromos eszközzel történik, amit többfajta "simítás” követ.
"Homokfújással" nagy nyomású víz, sűrített levegő és egy speciális anyag segítségével tisztítjuk és valamelyest fehérítjük a fogakat.
Fogfehérítés
Fogaink színe genetikailag meghatározott.
Ahol a fogkrém már nem tud segíteni, ott a fogorvosi segítséggel otthon vagy a rendelőben végzendő fehérítés jelenthet megoldást.
A fogpótlásokkal és a kozmetikai célú töméscserékkel érdemes megvárni a procedúra végét. Így már a kifehéredett fogakhoz tudunk majd színt választani.
A fogfehérítést mindig megelőzi a fogzománcon kívül lerakódott elszíneződések, a fogkő eltávolítása, vagy szükség esetén a polírozás.
A részben otthon végezhető fehérítéshez lenyomatot veszünk a páciens fogairól. Erre a mintára a fogtechnikai laborban egy vékony, átlátszó fóliasín készül, ami tökéletesen illeszkedik a páciens fogsorára. A sínben helyet hagynak a fogfehérítő anyag számára. A géllel megtöltött sínt éjszaka célszerű hordani. Az eljárásnak fogorvosi ellenőrzés mellett kell történnie, lévén maguk az anyagok is csak fogorvosi rendelőben hozzáférhetők.
Ha a rendelőben történik az élő fogak fehérítése, a különbség annyi, hogy jóval töményebb a fogfehérítő gél koncentrációja. Az anyagot nagyon gondos izolálás után a fogorvos viszi fel a fogakra, és fény segítségével aktiválja. A módszer előnye, hogy nem kell éjszaka sínt hordani. Pácienseimnek a rendelői fogfehérítést ajánlom.
Tömések
Szuvas (carieses) fogaink ellátása mihamarabb javasolt, a gyökérkezelés elkerülése, rágófunkció, és esztétikum helyreállítása érdekében. Ezt segíti a félévenkénti ellenőrzés is. Rendelőnkben a legkorszerűbb anyagokkal dolgozunk, amalgámot évtizedek óta nem használunk.
Nagyobb méretű szuvasodásoknál indokolt lehet inlay, onlay, vagy korona készítése.
Rögzített pótlások
Foghiány esetén, legyen az akár egy fog is, annak pótlása szükséges, a maradék fogazat épségének megóvása, rágóképességünk helyreállítása, és esztétikai szempontok érdekében.
A készülő koronák, hidak tartópilléreiként használhatunk lecsiszolt, (előkészített) fogat, gyökérre csaposfogat, implantátumot. Mindezek előtt rtg felvétellel ellenőrizzük a felhasználandó fogak megfelelő állapotát.
Inlay, onlay, korona
Túl nagy kiterjedésű szuvasodás esetén, amikor már egyszerű tömés nem javasolt, ebben az esetben készülhet inlay, onlay, vagy esetleg szóló korona.
Porcelán híd
Ezeket a koronákat, hidakat nikkelmentes fémalapra égetett porcelánból (Creation) készítjük. Lenyomatvétel után az elkészítési idő 1 hét-10 nap, és a vázpróbával együtt 3 alkalommal kell a rendelőbe jönni. A lecsiszolás után a fogak hidegérzékenységének csökkentése, és az esztétika érdekében, ideiglenes koronát, hidat készítünk már a helyszínen. A koronák, hidak élettartama 7-10 év, ami után általában cserére szorulnak.
Cirkon híd
   
Esztétikai előnyük annak köszönhető, hogy a koronák, hidak nem tartalmaznak semmi fémet, így a fény terjedése a pótlásban és annak környezetében szinte azonos, mint a természetes fogakban.
Típusai: in-lay, on-lay, kerámiahéj, telekerámia korona és cirkóniumvázas korona/híd.
 
   
 
Részleges kivehető pótlások
Amennyiben nincs elegendő fog rögzített fogmű (korona, híd) készítéséhez, akkor van szükség részleges kivehető fogsorra, (műanyag, fémlemezes, kapcsos, vagy rejtett elhorgonyzású) a maradékfogak meghagyása, és megfelelő előkészítése mellett.
Teljes kivehető fogsor (fogatlan száj esetén)
Ha sajnálatos módon összes fogunkat elvesztettük, akkor kell ezt a fajta fogművet készíteni, természetesen implantátumok behelyezésével ez az állapot szerencsés esetben módosítható.
     
Clock...
status